Hver værtsfamilie og udvekslingsstudent opbygger deres egne rutiner, minder og finder fælles interesser i løbet af udvekslingsperioden sammen. For Tine, Åsa, Stefan og Tella, som bor i Arjeplog, betyder det rensdyrhyrder, nordlys og floorball. Tine, en tysk gymnasieelev fra München, har fundet sit nye hjem sammen med sine værtsforældre Åsa og Stefan og deres datter Tella, der bor i Norrbotten, den geografiske region, der ligger i den nordligste del af Sverige.
Til spørgsmålet om, hvordan det føles at bo på sådan et lille sted så højt oppe nordpå i landet, svarer Tine, hvor venlige folk er i Arjeplog, og hvordan det måske hænger sammen med, at det er et lille samfund, hvor de fleste kender hinanden på den ene eller anden måde. Hun blev også så glad for at se, at alle i skolen er venlige, og det helt anderledes forhold mellem lærere og elever, som viser, at der faktisk er en måde at gøre det sjovt at gå i skole på! "Når nogen her spørger, hvordan du har det, vil de faktisk gerne vide det!".
Naturen er en af de hovedinteresser, som både Tine og hendes værtsforældre har til fælles. De kan alle lide vinter og udendørs aktiviteter. Mørket er ikke et problem for Tine, da der stadig er mange aktiviteter at lave, selv når det er mørkt og koldt. "For eksempel er der et skisportssted lige uden for Arjeplog, som vi gerne tager til i weekenden, en gang om ugen går jeg til ridning, og jeg har også meldt mig ind på et floorballhold". Naturen var også en af grundene til, at Tine besluttede sig for at flytte midlertidigt til Sverige. "For et par år siden tog jeg på en cykeltur fra Oslo til Göteborg med min tyske familie, og jeg blev forelsket i den svenske natur."
Stefan tilføjer, at de har nogle rensdyr. Rensdyrene bliver passet af venner af familien, som er rensdyravlere, og nogle gange besøger de dem for at hjælpe med dyrene. Da Tine er en del af familien, hjælper hun også til med rensdyrene. Det er en chance for hende til at lære den samiske kultur at kende, noget helt nyt for hende.
Når det kommer til hjemve og at holde kontakten med venner og familie i Tyskland, siger Tine, at "det var ret svært at have kontakt med min familie og mine venner uden at føle sig hjemve, og derfor valgte jeg i starten ikke at holde kontakten så meget. Og nu kan jeg slet ikke forestille mig at tage hjem igen, det er helt vildt, at jeg kun har fem måneder tilbage her!"
Åsa og Stefan har allerede været værter for en udvekslingsstudent tidligere, og det er stadig spændende at være værtsfamilie for anden gang. Tingene er blevet nemmere anden gang. "Der er ting, vi er lidt mere forberedte på, alt er meget mere afslappet", siger Åsa og tilføjer, at de følte, at de kunne være lidt strengere med det svenske sprog, da de ved, hvor vigtigt det er for skolearbejdet. "En anden ting, vi indså efter at have været værter for vores første udvekslingsstudent, var vigtigheden af den studerendes alder, og hvordan det påvirker den studerendes sociale liv generelt. Da vi for eksempel vidste, at eleven skulle gå i gymnasiet det første år, og mange lande starter i skole et år tidligere, besluttede vi at vælge en, der var 16 år. På den måde ville klassekammeraterne være på samme alder.
At være vært for en ukendt person er allerede en udfordring, så det er vigtigt at indsamle så mange oplysninger som muligt fra starten. Jeg vil råde alle udvekslingsstuderende til at udfylde deres præferencer og interesser så godt som muligt, så deres oplevelse som udvekslingsstuderende kan blive en succes. "
Åsa og Stefan opfordrer alle til at overveje at blive værtsfamilie, "det er en fantastisk ting at gøre, og man lærer virkelig meget. Man får venner for livet," siger Åsa mod slutningen af samtalen.
At ansøge om et udvekslingsprogram vil højst sandsynligt starte en spænding, og det vil sandsynligvis være noget, du tænker meget på. Du er nysgerrig efter at vide, hvem din fremtidige værtsfamilie vil være, ankomme til værtslandet og begynde at møde de daglige oplevelser. Men husk, at det første skridt mod en udvekslingsoplevelse allerede starter med ansøgningsprocessen. Som Åsa understreger, var det vigtigt for dem, at deres værtsfamilieansøgning og elevansøgning gav et realistisk billede af dem begge for virkelig at sætte forventningerne, lige før udvekslingen startede.
Sverige er så stort og mangfoldigt et land, som i de forskellige regioner viser en række kulturelle forskelle og miljøer. Tines oplevelse bekræfter, hvor tilfredsstillende og givende et udvekslingsår kan være, selv - eller især - når man kommer fra en storby, man er tryg ved, til en mindre landsby isoleret fra større samfund og med nye muligheder og aktiviteter, man ikke er vant til. Når man spørger udvekslingsstuderende i Sverige, hvorfor de valgte at komme hertil, svarer mange; på grund af den smukke natur, skolesystemet eller skandinavernes venlighed i almindelighed. Tine synes, at hun fik lov til at opleve alle disse grunde.
Familien Larsson, Sverige