For elever i alderen 14 til 18

FAQ

Her er nogle af de mest almindelige spørgsmål om STS High School – og svarene på dem.

Hvis du har andre spørgsmål eller ønsker flere svar, må du endelig kontakte os. Vi hjælper dig gerne.

  • Hvilke karakterer skal jeg have?

    Vores elever skal have 4 og derover i alle primære fag de seneste tre år (eller de år, hvor de har fået karakterer). Hvis du har nogle 02-taller, kan du kontakte os for at få en individuel bedømmelse. Vi vil gøre vores bedste for at sende dig afsted. 

  • Kan jeg rejse med STS, hvis jeg har allergi, eller jeg har haft en sygdom?

    Et godt helbred er vigtigt, men vi vil altid gerne hjælpe elever med allergier eller tidligere medicinske problemer. Alle er unikke, og vi laver en individuel vurdering af dine muligheder. Når det kommer til allergier, er det ofte nemmere at finde de optimale løsninger med High School Select.

  • Kan jeg dyrke sport på hold i mit High School-år?

    Selvfølgelig - så længe det er i orden med din skole og den klub, som du måske skal være medlem af. Du vil dog oftest skulle til "try outs" for at kvalificere dig til holdet - og du skal samtidig opretholde et godt karaktergennemsnit under opholdet. I USA må vi som organisation ikke deltage i "sportsrekruttering". I Spanien må udvekslingselever ikke spille kampe for deres klub pga. FIFA's regler på det område. Din skole kan også have en politik om, at visse teams er lukket for udvekslingselever, men det er let at undersøge ved din ankomst. Med STS High School Select har du større mulighed for at vælge skoler, afhængig af deres specifikke sportsprofiler.

     

  • Kan jeg gå til eksamen i udlandet?

    Det er helt op til den enkelte skole. De har alle deres egne regler og forskrifter. Nogle skoler lade deres udvekslingselever deltage i dimissionshøjtideligheden, men uden at få et officielt eksamensbevis. I nogle tilfælde kan du bede din skole om at få en udskrift af dine fag og karakterer. Hvis du vil have indflydelse på dit pensum og øge chancen for at deltage i en High School-dimission, anbefaler vi, at du vælger High School Select.

  • Hvilken type skole skal jeg gå på?

    I de fleste lande skal du gå på en offentlig skole, men du kan også blive tilbudt muligheden for at gå på en privatskole. Dette vil koste ekstra og I vælger selv, om I ønsker at tage imod dette tilbud. Vores High School Select-program tilbyder som oftest privat skoler som alternativ. Forskellen på offentlige og private skoler varierer mellem de forskellige programlande.

  • Kan jeg undgå bestemte kurser/fag ved at bestå en prøve, når jeg kommer hjem?

    Det er muligt på mange skoler. Vores elever bliver normalt meget gode til engelsk og til tider matematik, og nogle elever bliver eksamineret i disse fag, når de vender tilbage. Kontakt din skole for at høre mere om chancen for videnstests.

  • Kan jeg vælge, hvor jeg vil bo i mit år?

    Ja, i mange af vores værtslande kan du angive i din ansøgning, at du ønsker at blive placeret i en bestemt stat, region eller by. Der koster ekstra, hvis du får dit ønske opfyldt. Hvis placeringen er meget vigtig for dig, har vi en rigtig god løsning i vores High School Select-program, hvor du er garanteret en plads i den region eller by, du vælger.

    Giv dig selv et øjeblik til at drømme. Hvor vil du gerne hen? Fortæl os om dine ønsker – så hjælper vi dig med at gøre din drøm til virkelighed.

  • Må jeg selv finde en værtsfamilie?

    I de fleste tilfælde går dette fint. Hvis du ønsker at organisere din egen værtsfamilie, så lad os det vide, og vi vil med glæde hjælpe dig og give dig al den information, du har brug for. Din egen værtsfamilie skal dog gennemgå de samme inspektioner, som vi udfører for vores værtsfamilier, selvom du selv organiserer det.

  • Hvornår får jeg at vide, hvem min værtsfamilie er?

    Det afhænger af, hvilket land du skal rejse til, og hvornår du sendte din ansøgning. Jo hurtigere vi modtager din ansøgning, desto hurtigere kan vi komme i gang med at finde den helt rigtige værtsfamilie til dig. De fleste af vores udvekslingsstudenter, der tager af sted først på efteråret, får at vide, hvem deres værtsfamilier er, mellem juni og august – nogle gange tidligere. Men det er ikke ualmindeligt først at få at vide, hvem ens værtsfamilie er, en uges tid før afrejsen, så bliv ikke bekymret, hvis du ikke har fået at vide, hvem din værtsfamilie er, selvom der kun er et par uger til din afrejse. Vores kolleger i de enkelte lande er omhyggelige med at finde den ideelle værtsfamilie til dig, så du får de bedste betingelser under dit ophold.

  • Hvad sker der, når jeg er optaget?

    Tillykke - du er optaget på programmet. Når du har betalt tilmeldingsgebyret, får du dit login til den hjemmeside, hvor du arbejder videre med din ansøgning. Vi guider dig gennem de forskellige trin i ansøgningen, og før du ved af det, er du godt på vej ud på dit livs eventyr.

  • Har STS en kontaktperson i mit lokalområde?

    Ja, uanset hvilket programland du er i, har vi en repræsentant til dig i dit lokalområde. Han eller hun vælger og screener vores værtsfamilier, har kontakt til skoler og bliver din kontaktperson og rådgiver under hele dit ophold.

  • Kan jeg rejse rundt i landet?

    Din lokale repræsentant og skolen arrangerer ofte ture i løbet af udvekslingsåret. Når dit udvekslingsår er slut, kan du vælge at bruge den ekstra måned, der er inkluderet i dit visum, til at rejse rundt.

  • Hvordan matches eleven og familien?

    En del af din ansøgning går ud på at skrive et personligt brev som er en præsentation af, hvem du er og dine interesser. Alle vores værtsfamilier vil gøre det samme. På baggrund af disse præsentationer vil vores lokale repræsentanter gøre deres bedste for at matche dig med en familie, der passer til din profil. Giv gerne dit personlige brev lidt ekstra opmærksomhed, for at øge chancerne for et perfekt match.

    Vi er meget grundige i udvælgelsen af vores værtsfamilier. Når værtsfamilierne ansøger, interviewer vi dem, besøger dem i deres hjem, foretager baggrundtjek og indsamler referencer. Mange af vores værtsfamilier er erfarne og vant til at have en udvekslingselev i deres hjem. Nogle gør det for første gang og I lærer sammen. Noget, de alle har til fælles, er en oprigtig interesse for kulturel udveksling. Ligesom dig.

  • Hvordan er ansøgningsprocessen?

    Ansøgningsprocessen til STS' High School-program er heldigvis meget enkel, og vi er ved din side hele vejen, hvis du har spørgsmål. Her kan du læse mere om trinnene i processen.

  • Hvornår skal jeg sende min ansøgning?

    Vi anbefaler, at du sender den i god tid, så du sikrer dig en plads. Jo tidligere du registrerer dig, desto bedre, så vi har god tid til at finde den helt rigtige værtsfamilie til dig. Vi anbefaler at du sender ansøgningen i god tid, helst et år før, du gerne vil af sted, så du kan sikre dig en plads. Du kan selvfølgelig også ansøge senere, men ikke senere end sidst i april. Ansøger du for sent, kan det medføre et ekstragebyr.

  • Jeg er klar til at ansøge, hvordan gør jeg det?

    Du ansøger nemmest ved at gå ind på siden for dit valgte programland og klikke på "Ansøg"-knappen. Da vil du modtage mere information om, hvordan du booker et personligt interview med os. Dit interview er ikke bindende, og du træffer først den endelige beslutning, når du er blevet optaget.

    Har du flere spørgsmål? Bare rolig, kontakt os, så besvarer vi alle dine spørgsmål.

  • Kan jeg låne til et high school år?

    Selvfølgelig kan du det! Vi har netop indgået et samarbejde med Express Bank, som sikrer dig en lavere rente, end hvis du kontaktede Express Bank udenom STS! 

    Du kan få en kredit på 30.000 kr. - 150.000 kr. og se eksempler på lånebeløb og renter/gebyrer ved at klikke på dette link

    Ansøg om kredit ved at følge dette link.

    PS: Godkendelse til lån kræver kreditgodkendelse, som foretages af Express Bank.

  • Kommer der ekstra udgifter i forbindelse med min udvekslingsansøgning?

    Der vil komme nogle udgifter ud over betalingen for udvekslingsprogrammet, som du er ansvarlig for som kunde. Disse indbefatter forsikring, udgifter til visum, sundhedsattest, eventuelle valutakurstab og udgifter til skoleuniform, frokost på skolen, skolebus, klubkontingenter, valgfrie ture i løbet af udvekslingsåret, lommepenge og personlige udgifter. Der kan også være ekstra udgifter forbundet med for sen tilmelding til et udvekslingsår. Kontakt os, hvis du vil vide mere – så kan vi fortælle dig, hvad der gælder for den destination, du er interesseret i.

  • Kan jeg optjene merit for mit år i udlandet?

    Om du kan optjene merit eller ej for dit år som udvekslingsstudent afhænger af dit hjemland, og hvor du rejser hen. Det betyder, at nogle kan fortsætte deres gymnasieuddannelse i den samme klasse, de forlod, når de vender hjem igen, og andre er nødt til at starte, hvor de slap, før de tog af sted på udveksling. Kontakt os, eller tal med din skole for at finde ud af, hvad der gælder for dig.

  • Skal jeg bruge et pas for at komme på udveksling?

    Ja, du skal have et gyldigt pas for at tage på udveksling – uanset om du skal være væk i tre eller ti måneder. Når du rejser til USA, skal du have et biometrisk pas (dvs. med datachip). Passet skal også være gyldigt i mindst seks måneder efter hjemrejsen. Hvis dit pas udløber før det, skal du skaffe et nyt så hurtigt som muligt. Sørg også for, at dit pas ikke er beskadiget på nogen måde, og at der ikke mangler sider i det. Reparationer med tape og lim duer ikke – du skal have et nyt pas.

  • Skal jeg have et visum for at tage på udveksling?

    Ifølge Visa Waiver-programmet er det obligatorisk for alle, der rejser til USA, at registrere deres rejse online (ESTA) mindst 72 timer før afrejse. Vi sender visuminformation ud til de udvekslingsstudenter, der skal til USA, når det er tid til at udfylde ESTA-registreringen. Du betaler selv for dit eget visum.

    Hvis du skal på udveksling i Canada, skal du ansøge om en ETA før afrejse. Det gøres online, og vi sender dig information, når det er tid. Du betaler selv for registreringen.

  • Hvad skal jeg pakke til mit udvekslingsår?

    Husk ikke at pakke for meget. Du vil sikkert gerne købe tøj og andre ting, når du kommer derover. Men nogle ting er gode at have med.

    • Din telefon og måske et kamera.
    • En bærbar computer plus oplader.
    • En adapter, hvis dit værtsland ikke har samme strømudtag som i dit hjemland.
    • Medicin.
    • Hygiejneartikler til det første stykke tid.
    • Bruger du briller? Så medbrig et ekstra par!
    • Tøj, så du har til at starte med. Skal du bruge en skoleuniform, eller har de andre tøjregler, du skal følge?
    • Spørg din værtsfamilie til råds!
  • Hvad er en Welcome Camp?

    For at give dig den perfekte introduktion starter dit udvekslingsår på næsten alle destinationer med STS Welcome Camp, som er inkluderet i prisen for opholdet. Alle vores Welcome Camps finder sted i kendte byer og varer et par dage. Hvilken by, du skal være i, afhænger af, hvor du skal på udveksling. De byer, hvor vi afholder vores Welcome Camps, kan variere fra år til år.

    På vores Welcome Camp vil du møde andre udvekslingsstudenter, der også er på deres livs eventyr. Du vil også deltage i spændende workshops og aktiviteter inden for forskellige emner, der kan være til stor hjælp, når man er på udveksling: Hvordan du håndterer hjemve, falder til i et nyt hjem, hvad du skal gøre, hvis du har brug for hjælp eller støtte osv.

    Læs mere om vores Welcome Camp under hver destination

  • Hvordan kommer jeg hen til min destination?

    STS booker dine billetter, så det skal du ikke bekymre dig om. Alt, hvad du skal gøre, er at fortælle os, om du vil rejse med tog eller fly til din destination.

    Alle vores udvekslingsstudenter tager af sted fra deres hjem, når de påbegynder deres rejse, så de fleste elever rejser alene, og der vil ikke være nogen STS-ledere med på rejsen til din destination. Skal du skifte tog eller fly på en stor destination, kan der være flere udvekslingsstudenter, der skal samme vej, så sørg for at have din gule STS-rygsæk på, så I lettere kan finde hinanden og følges ad.

    Når du ankommer i dit værtsland, vil vi eller din værtsfamilie møde dig på togperronen eller i lufthavnen, hvorefter vi sammen tager hen til din værtsfamilie.

  • Har jeg brug for forsikring, når jeg er på udveksling?

    Ja, det har du. Vi anbefaler, at du køber forsikring gennem DR-Walter, der specialiserer sig i denne type rejser og forsikring. Du kan også bruge din egen forsikring, men den skal først godkendes af skolen og nogle gange også af værtslandet.

    Læs mere under Booking og betaling

  • Hvor mange lommepenge har jeg brug for?

    Vi anbefaler, at du afsætter mindst 400 USD/EUR til lommepenge om måneden. Vær opmærksom på, at du i starten af dit ophold kan have brug for mere end det, fordi det kan være, du har brug for at købe bøger, buskort, taletidskort eller andet.

    Husk aldrig at låne penge fra din værtsfamilie eller venner.

  • Hvad forventes der af mig som udvekslingsstudent?

    Som udvekslingsstudent vil du få mange nye indtryk og oplevelser. Nogle ting vil føles anderledes, og andre ting vil være ligesom derhjemme. I disse situationer er det vigtigt, at du er åben og respekterer, at du nu oplever en helt anden kultur, hvor det er andre, der sætter reglerne og ikke dine forældre.

    Du er nødt til at følge vores regler. Reglerne er til for din sikkerhed, og hvis du ikke følger dem, er du nødt til at tage hjem, uanset hvor langt henne i dit udvekslingsophold du er. Du får ikke noget refunderet, hvis du er nødt til at tage hjem, fordi du har brudt reglerne.

    Fx må du ikke drikke alkohol, tage stoffer, få en tatovering eller en piercing, mens du er af sted. Du må ikke køre bil eller knallert/motorcykel eller tage et betalt arbejde. Men du er velkommen til at lave frivilligt arbejde inden for noget, du brænder for.

    Hjemme hos din værtsfamilie forventes det, at du hjælper til i hjemmet, spiser aftensmad sammen med familien, bruger tid sammen med dem og deltager i deres aktiviteter. Din værtsfamilie er ansvarlige for dig under hele dit ophold, og det er vigtigt, at du lytter til, hvad de har at sige. Hvis I har en åben dialog, kan I lave aftaler om, hvad der er bedst for dig. Det er en god idé på den første dag at spørge din værtsfamilie om, hvad deres forventninger er til dig.

  • Må mine forældre komme og besøge mig, mens jeg er på udveksling?

    Ja, dine forældre er velkomne til at besøge dig og din værtsfamilie, men kun i slutningen af dit ophold. Dog kan dine forældre ikke forvente at kunne bo hos værtsfamilien, men må selv arrangere overnatning under deres besøg.

  • Skal jeg selv booke mine billetter?

    Nej, når du tager på udveksling med STS, booker vi hele din rejse. Så når afrejsedatoen nærmer sig, sender vi dig dine billetter. Vi booker først din hjemrejse, når dit ophold nærmer sig sin slutning.

  • Hvad kan jeg forvente af min værtsfamilie?

    Alle værtsfamilier er forskellige. Nogle har børn, andre ikke. Nogle er religiøse, andre ikke. Men de har alle én ting til fælles. De vil gerne have, at det her skal være det bedste år i dit liv!

    Din værtsfamilie har ansvaret for dig under hele dit ophold, så det er dem, der sætter reglerne, som fx hvornår du skal være hjemme, og hvad du forventes at skulle hjælpe med i huset. De sørger for mad og leveomkostninger. Andre udgifter som hygiejneartikler, buskort, fritidsaktiviteter, rejser, tøj og andet står du selv for.

  • Hvor gammel skal jeg være for at tage på udveksling?

    Du skal som regel være mellem 14-18 år, når du påbegynder dit udvekslingsår. Dette kan variere alt efter skolesystemet i de forskellige lande. Du kan læse mere om det på de sider, der omhandler det land, du er interesseret i.

    Bemærk, at der kan være ekstragebyr, hvis du er over 18 år.

  • Hvad er forskellen på High School Classic og Select?

    High School Classic er det traditionelle udvekslingsprogram. Det er det perfekte program, der giver du gerne vil have en autentisk udvekslingsoplevelse i udlandet og er klar til alle de overraskelser og oplevelser, det kan byde på. Ud fra din profil vil du blive matchet med en værtsfamilie og en skole i det land, du har valgt. Du vil blive placeret i en klasse, der passer bedst til dig i forhold til din alder, dine sprogkundskaber og dit akademiske niveau.

    Hvis du vælger High School Select-programmet, kan du skræddersy dit udvekslingsophold, og i mange tilfælde kan du vælge både den by, du gerne vil bo i, og den skole, du gerne vil gå på. Hvis du gerne vil have et bestemt fag (billedkunst, mediefag, sprog), dyrke en bestemt sportsgren eller spille et instrument, finder du det helt rigtige i vores store udvalg af Select-skoler.

    Men uanset hvad du vælger, vil begge alternativer give dig det bedste år i dit liv.

  • Hvad er vigtigt at overveje, når jeg vælger en by i forbindelse med High School Select?

    Mange elever, der vælger vores Select-program, vil gerne bo i en storby. Men vores erfaring siger, at det faktisk er bedre at vælge en lidt mindre by, hvor det er lettere at lære nye mennesker at kende.

  • Er jeg garanteret en plads?

    På STS har vi en placeringsgaranti. Det betyder, at vi sikrer, at alle vores elever kan komme afsted og opleve et udvekslingsår i udlandet. I det usandsynlige tilfælde, at vi ikke kan finde en skole eller værtsfamilie til dig på din valgte destination, vil du blive tilbudt en alternativ destination. Det er en stor fordel at ansøge tidligt, så vi har mere tid til at finde det bedst mulige match mellem dig og værtsfamilien.

  • Hvornår er det den bedste tid at tage på udveksling?

    Du kan tage af sted, når det passer dig! Tager du af sted efter 9. eller 10. klasse, vil du kunne fortsætte i den samme klasse i din videre uddannelse. Du kan også tage et udvekslingsår som en pause mellem første og andet år på gymnasiet – så længe du har den rette alder i det land, du gerne vil rejse til.